03.01.2025 av Marianne R. Kramer 0 Kommentarer
Godt Nytt År fra Vann Vest
I 2025 står vann- og avløpsbransjen overfor en rekke utfordringer som krever innovative løsninger og samarbeid mellom myndigheter, teknologiselskaper og lokalsamfunn. Samtidig finnes det flere positive trekk som bidrar til å styrke sektoren.
Fremskritt innen teknologi, som bruk av smarte sensorer, kunstig intelligens og avanserte renseteknologier vil gi oss nye løsninger på kommende utfordringer. EU sitt reviderte avløpsdirektiv vil utfordre bransjen, men det ligger også her muligheter. Ulike landsdeler har ulike utfordringer, og det er derfor viktig for bransjen å få fram et godt kunnskapsgrunnlag. Vann Vest jobber derfor sammen med Norsk Vann med å framskaffe kunnskap knyttet til konsekvenser både på kostnadssiden og miljøtilstanden i kystnære strøk.
Klimaendringer har økt frekvensen og alvorlighetsgraden av ekstremvær som flom. Dette skaper allerede i dag utfordringer for vannforsyning og avløpshåndtering. Innlekk av fremmedvann i avløpsnettet, som grunnvann, overvann eller feiltilkoblinger, utgjør en betydelig utfordring for kapasitet og kostnader. Vann Vest har inngått to rammeavtaler som kan benyttes av eiere for å detektere og stadfeste innlekk.
Samfunnet er mer bevisst på viktigheten av vannressurser og avløpssystemer enn tidligere. Denne økte bevisstheten har ført til større politisk oppmerksomhet, noe som vi i Vann Vest tenker er en styrke. Bevisstheten om at vannproduksjon og avløpsrensing spiller en avgjørende rolle for samfunnets helse, sikkerhet og infrastruktur er sentralt for at nødvendige politiske vedtak blir fattet.
Digitalisering er et ord som har blitt mye brukt de siste årene. Digitalisering gir muligheter for å overvåke og optimalisere vann- og avløpssystemer, men det øker også risikoen for cyberangrep. Et angrep på kritisk infrastruktur kan få alvorlige konsekvenser for helse og sikkerhet. Å være forberedt på noe ukjent som kanskje kan komme er utfordrende. Arbeid med ROS-analyser og beredskapsplaner er derfor både viktig og lovpålagt.
Fra SSB sin statistikk så har de fleste vannverk en beredskapsplan, men ikke alle har gjennomført beredskapsøvelser. Askøy kommune har erfart at uforutsette hendelser kan gi store konsekvenser. De har derfor gjennomført beredskapsøvelse i 2024 i regi av Vann Vest.
Mangel på kvalifisert arbeidskraft er en av de mest presserende utfordringene i bransjen framover. Det er et økende behov for spesialister innen vannhåndtering, renseteknologi og digitalisering. Samtidig må sektoren tiltrekke seg unge arbeidstakere gjennom økt synlighet og attraktive karriereveier. Hvordan sektoren organiseres kan ha en påvirkning på om bransjen klarer å rekruttere nye arbeidstakere.
Noen kommuner har etablert sin VA-virksomhet i eget AS. Dette kan gi noen fordeler med tanke på effektiv drift og rekrutering. Fordelene er bl.a. økonomisk effektivitet, tydelig ansvarsfordeling og profesjonalisering. Bømlo og Øygarden har hatt AS-modellen i flere år. Sist ut er Stord kommune som har etablert VA i eget AS fra 2025.
Mange kommuner inngår uformelle samarbeidsformer, enten fellesprosjekter eller felles diskusjonsforum. Vann Vest er et eksempel på at samarbeid fungerer der 29 eierkommuner deltar på ulike fellesprosjekter etter behov. Noen av våre tilbud er «permanente» der vi bygger opp et felles system som deltagende kommuner kan ta del i (akkreditert prøvetaking og VTA), og noe er enkeltstående prosjekter der flere kommuner deltar etter behov som internkontrollprosjektet og felles innkjøp analysetjenester vann.
I tillegg er kompetansedeling en sentral del av Vann Vest sin virksomhet. Konferanser er derfor en viktig del av dette. Foreløpig har vi satt opp 3 konferanser i 2025. Det er Driftsoperatørsamling 28-29 januar, avløpskonferanse 6-7 mai i samarbeid med Driftsassistansen Vest og de tradisjonelle Vanndagene 24-25 september i samarbeid med Cowi.
Med denne korte oppsummeringen ønske vi alle våre eiere og samarbeidspartnere et riktig Godt Nytt År.
Kommentarer