14.08.2024 av Marianne R. Kramer 0 Kommentarer
Kontoret innerst i gangen
Vann Vest sitt formål er å være en samarbeidsorganisasjon for eierne. Selskapet skal fremme samarbeid og kompetanseutvikling, gjennom å utføre og tilrettelegge for erfaringsutveksling, opplæring og informasjonsvirksomhet.
Vann Vest er eid av 29 kommuner og det er de samme 29 kommunen som kjøper tjenester av Vann Vest.
Vann Vest har utviklet seg til å være en regional kompetansestøtte for kommuner i Vestland der vi bistår med bl.a. kunnskap og støtte innen akkreditert prøvetaking, anskaffelser, farekartlegging og beredskapsplaner, gjennomfører beredskapsøvelser, bistand med utarbeidelse av internkontrollrutiner i tillegg til at vi arrangerer ulike konferanser innen vann og avløp.
Da vi leverer hovedsakelig tjenester til våre eiere, kan vi betraktes som kontoret innerst i gangen. Våre eiere kan kjøpe tjenester fra oss uten å bryte loven om offentlig anskaffelser.
Daglig leder Marianne R. Kramer har jobbet innen VA-bransjen i tidligere Os kommune. «Jeg hadde den gang mye kontakt med Dihva, som det da het, og kjente til organisasjonen fra før, både som kunde og styremedlem. Det å få mulighet til å jobbe i en organisasjon som Vann Vest, en organisasjon som fremmer samarbeid og kompetanseutvikling, var for meg en mulighet jeg ikke kunne si nei til.»
Vann Vest har ingen formell makt eller myndighet, men kan bistå kommuner med kunnskapsinnhenting og bringe kommuner sammen for erfaringsutveksling. «Jeg har selv erfaring med kommunesamarbeid, da jeg var ansvarlig for inngåelse av samarbeid mellom Os kommune og Bergen Vann i 2014» forteller Marianne.
Vann Vest arrangerer også fellesmøter med ulike tema både faglig og hva som kommer av nye krav og regelverk. Selskapet representerer Vestlandet og er en viktig stemme inn mot myndighetene når det kommer ulike forslag for regulering av VA-arbeidet på høring.
Det er mange aktører som snakker om fordelene med samarbeid, men det er likevel vanskelig å få til. Kostnadseffektivitet, bedre ressursutnyttelse, økt kvalitet og større robusthet og beredskap er ord som går igjen. «For meg den gangen Os kommune inngikk samarbeid med Bergen Vann, var tryggheten jeg fikk ved at jeg var sikret tilgang til nok kompetent personell for å håndtere både daglig drift og hendelser svært viktig. Det å være en liten organisasjon med ansvar for å gi innbyggere det viktigste av alt, rent vann, er ganske overveldende til tider» sier Marianne.
VA-bransjen står i dag overfor mange utfordringer som må løses. Mange vann- og avløpssystemer er gamle og har behov for oppgradering eller utskiftning. Byer og tettsteder vokser, noe som legger press på eksisterende vann- og avløpssystemer. Vestlandet har sjelden gjennomsnittsvær, enten mye eller lite nedbør. Det krever utvidelse av kapasitet for å kunne møte økt etterspørsel og avløpsvolum. Avrenning fra landbruk, industri og urbane områder kan forurense vannkilder. Mikroplast og nye typer forurensninger, som legemidler og kjemikalier, utgjør også en økende trussel.
Alle disse utfordringene vil koste penger, noe som bekymrer både lokalpolitikere og ansatte i VA-bransjen. Konsekvensen ved uønskede hendelser kan få alvorlige konsekvenser for innbyggere.
Dagens og framtidige utfordringer fører til strengere myndighetskrav. Krav til prøvetaking, internkontroll, HMS-rutiner, ROS-analyser og beredskapsplaner legger beslag på allerede belastede kommunale ressurser. «Vann Vest kan ikke løse alle problemer, men vi kan bistå og avlaste kommuner i en presset situasjon eller være en diskusjonspartner i tidlig fase av et prosjekt. Vi er som sagt kontoret innerst i gangen» avslutter Marianne.
Kommentarer