undefined

Øvelse gjør mester - Askøy tar samfunnsoppdraget sitt på alvor

Som kjent så må en trene og øve for å bli god. Helst må en øve på det en ikke er så god til for å bli enda bedre. Dette har Askøy kommune forstått og de satser på beredskap gjennom både utdanning av egne ansatte, samt gjennomføring av øvelser.  Opplegget for øvelsen som ble gjennomført nylig var i regi av Vann Vest ved Ole Dan Lundekvam.

Verden er i endring, både i forhold til konflikter og ektremværhendelser. Det eneste vi vet er at uønskede hendelser kommer til skje og god beredskap er viktig. DSB har laget en liste over hva vi alle må ha i hus dersom samfunnskritiske funksjoner stopper opp.

Tilgang til vann er kanskje noe av det mest kritiske for at vi skal klare oss gjennom en vanskelig periode. Myndighetene anbefaler å lagre 20 liter drikkevann per person for å dekke minimumsbehovet for en uke, dersom noe skulle skje med vannet i springen. 

VA-bransjen i kommune-Norge har et stort og viktig samfunnsoppdrag, noe de alle tar alvorlig. For å klare å gjennomføre dette samfunnsoppdraget er beredskap innen vann en viktig del av det hele. ROS-analyser, internkontrollrutiner, beredskapsplaner og til slutt øvelser er med på å sikre befolkningen rent drikkevann.

Det er mange som kan mye om hvordan en øvelse bør være.  Høgskolen i innlandet har eget studie innen beredskap og krisehåndtering og de samarbeider tett med Norsk Vann når det gjelder opplæring i dette innen vannbransjen.

Vann Vest har vært med på å gjennomføre mange beredskapsøvelser samt bistått eierkommuner med å få på plass planverk og ROS-analyser.

Det er viktig at alle i en organisasjon ikke minst driftsteknikere som er de som faktisk er ute og skal håndtere en krisesituasjon, er med på øvelser. En øvelse kan være stor og omfattende, men like viktig er det at en også lager mindre øvelser som kanskje kan gjentas slik at alle ansatte får tatt del i øvelsen.

Geir Ove Venemyr fra Høgskolen i innlandet mener at man må tenke øvelser som en serie av ulike aktiviteter i en kompetansebyggingsprosess over tid, og gjerne over flere år. En god øvelsesprosess deler øvelsen inn i fem punkter:

  • Analyse (Analysen er første punkt i øvingsprosessens fem faser, kort fortalt en gap-analyse av differansen mellom hva man bør/skal kunne og hva man faktisk kan)
  • Planlegging av øvelsen
  • Gjennomføring av øvelsen
  • Evaluering av øvelsen
  • Tilbakeføring av kunnskap – Endring av nåværende situasjon

Kanskje velkjent for mange, men ikke alltid like lett å gjennomføre. Det er dette med tidsbruk. En driftsorganisasjon har som regel nok å gjøre med store og små oppgaver som kommer inn hver dag. Nettopp derfor kan det være lurt å lage en plan og tenke kompetansebyggingsprosess over tid.

0
Feed